Jdi na obsah Jdi na menu

RAGE

28. 1. 2008

RAGE

RAGE



Po shlédnutí prezentačního videa ve vás možná zůstane spousta nezodpovězených otázek. První z nich by mohlo být, o čem vlastně hra bude. Je to akce, ve které se bude střílet a nebo to je závodní hra, kde si více užijete ježdění v autech? Ono to tak trochu bude obojím, ale autoři nejsou prozatím schopní říct, čeho zde bude víc. Hra je teprve ve stadiu vývoje a není zatím jasný, která část převáží nad tou druhou a nebo jestli nebudou stejné. Možná to takhle nezní moc lákavě a ptáte se sami sebe, proč zrovna tato hra by vás měla zajímat a v budoucnu uchvátit natolik, že byste si ji chtěli zahrát. Odpovědí je v podstatě informace o tom, kdo hru vyvíjí. Je to vcelku hodně známá firma ID Software, která naposledy vydala Doom 3. Aby si neuřízla ostudu a její jméno tak neutrpělo, musí si dát záležet na tom, s čím přijdou na trh tentokrát a čím hráče budou chtít překvapit. Koncept již mají jasný a je na čase, podělit se o něj s hráči.

 

 

 

 

Pokud se podíváte na hru jako celek, mohlo by se až zdát, že se v ID nechali ovlivnit dnešním přepolitizovaným světem a podle toho také vypadá jejich námět. Je v tom trocha politiky, ale když o tom chvilku budete přemýšlet, ve hrách už jsme se s něčím podobným setkali a hlavně to zase není tak moc otřelé téma, jímž je například invaze nepřátelských jednotek na planetu zemi za účelem jejího zničení. Možná tak budete muset zamáčknout slzu ve vašich očích, protože tentokrát nepůjde o přetavené prostory, kde si nevidíte na vlastní boty a vetřelci škodolibě číhají za každým pátým rohem a ani nebudete učit nacisty, jak se mají chovat. Kdepak, stejně jako minulé počiny, tak i tento si přejí autoři udělat v něčem svým způsobem revoluční a zajistit si tak, aby si i po letech při vyřknutí názvu Rage lidé vzpomněli, o co šlo. Před sedmdesáti pěti lety došlo na této herní planetě ke katastrofě. Byla zasažena kometou, což jak všichni víme mívá za následek patrný úbytek obyvatelstva a života jako takového.

 

 

 

Bohužel s návratem a rozrůstáním života na této planetě se vrátil i diktátorský režim, který kromě vládnoucích nikdo nemůže mít rád. A přesně v tomto bodě se začne odvíjet herní dobrodružství i pro vás. Nejsou zatím známa žádná jména, žádné osoby, hodní nebo dobří. Je jen obecné povědomí a kusé informace, o čem hra bude a jak to bude probíhat. Díky konceptu odlišnému od předešlých her od ID Software nás čekají objevitelské mise, na které si pravděpodobně dojedete velmi dobře vyzbrojeným vozítkem. Nebudou chybět ani souboje v autech a hlavně pak samotné závody, které v nich také půjdou jezdit. Pokud se již rozhodnete vystoupit z auta, budete k tomu mít nějaký důvod. Jedním z nich a přiznávám, že asi velmi motivujícím, bude možnost zahrát si konečně nějakou střílecí akci z pohledu vlastních očí. Vyskočíte tedy do nejbližších jeskyní, pobijete místní mutanty a oberete je o jejich bohatství. To všechno naložíte do auta a vrátíte se zpátky do města, kde tyto těžce nabité předměty prodáte a nebo vyměníte za vylepšení a opravy pro vaše vozidlo. Taktéž samozřejmě můžete nakupovat pro svou vlastní osobu, ale tak to dneska chodí ve všech lepších hrách.

 

  

 

Autoři se velmi pečlivě vyhýbají značení jejich hry jako RPG a nebo adventura. Za prvé, některé z těchto názvů silně odpuzují skupiny hráčů, jenž hledají hlavně akci a za druhé, nebyla by to tak docela pravda. Samozřejmě věci, které mají odlišit tento kousek od Dooma a jemu podobných mají co společného právě s těmito žánry, ale to neznamená, že je kvůli tomu i potřeba změnit celou hru. Sem tam nějaké vylepšení v podobě trochu složitější hádanky a nebo trocha něčeho záhadného potom totiž působí jako velmi žádané koření a nenudí po celou dobu hry. Další velmi slibnou záležitostí je svět jako takový. Podle slov autorů byste se neměli na žádné místo podívat více než jednou, to samozřejmě nepočítají důležité body, jako jsou místa pro obchod. Díky tomu bychom se měli nachystat na opravdu veliký svět, ve kterém na nás čeká spousta neznámého. Další pozitivní informací je přítomnost „her ve hře", čemuž je také věnována velká část pozornosti. Tyto úkoly nebudou patřit do příběhu hry, ale budou tu čistě pro vaše pobavení.

 

  

 

Příběh samotný by měl být velkým tahounem hry. Není to tak, jak se dneska většinou ve hrách dělá - prostřílíte se skrze hru a odklikáte nudné mezikusy s příběhem, který opravdu jen popisuje to, že vás napadli ti a ti a máte dojít na další checkpoint. Tady je hlavním záměrem namotat lidi na příběh tak, aby se těšili, co zažijí dál a jak se to vlastně vyvine. To vše samozřejmě s nenalinkovaným vývojem samotné hry, takže zakončení bude vícero druhů. Postava, kterou budete ovládat této hře, je koncipována jako vyvrhel společnosti, který se zapojí do boje proti současnému utlačitelskému režimu. Společnost se snaží proměnit sama sebe v něco, o čem si myslí, že bude lepší, než co mají nyní. Ostatně, jak sami lidé z ID říkají, vždycky je bavilo dělat příběhy, kdy je proti sobě zřetelně vymezeno - ti hodní a ti špatní. Na jedno si ale budete muset ve hře dávat pozor. Budou to rozhovory s ostatními lidmi. Neměli by být nudné, ani dlouhé, ale hlavně nejsou zaznamenávané. V některých hrách máte v kapse PDA, kde si potom můžete pročítat veškeré rozhovory (jak by se asi zaznamenávaly, to už nikdo neřeší :), které jste ve hře uskutečnili. Tady tomu tak nebude, tudíž pozor na to, co kdo říká.

 

 

 

Zbraně. Zbraně od ID byly vždycky něčím víc, než jen zbraněmi z nějaké hry. Byly totiž něčím nové, neotřelé a unikátní. Nevíte o čem mluvím? BFG, nailgun, dvojitá brokárna, railgun, stále nic? Nové zbraně vymýšlené pro tuto hru budou také něčím specifické. Hlavně autoři již dopředu přemýšlejí, která se bude dát kde použít a jak. Dalším příjemným překvapením je pak možnost skládat si zbraně vlastní, což půjde ve chvíli, kdy budete mít schéma zbraně a najdete patřičné díly, které půjdou poskládat do sebe. Spíše než o běhání misemi bude tato hra o ježdění. Jak jsem již naznačoval, auta budou bojová a zároveň závodní. Na první pohled je tento mix vcelku podivnou záležitostí, ale tato hra se nesnaží trumfnout přední závodní tituly, kterých je na herním trhu docela dost. Půjde opět hlavně o zábavu, tudíž se připravte spíše na autíčka arkádového stylu. To samozřejmě neznamená, že by to v důsledku znamenalo méně kvalitní provedení, spíše tak trochu uvolněnější atmosféru, nežli v profi simulacích.

 

 

 

Zdánlivě jednoduchá kombinace střílečky a závodní hry autorům pěkně motá hlavu. Není to vůbec jednoduché dát dohromady herní fyziku pro bojování a závodění tak, aby to vypadalo reálně a chovalo se, jak má. Zrovna tak ovládání a pohledy jsou oříškem. Jedni upřednostňují to a druzí zase to opačné. Jak se s tím autoři nakonec poperou se necháme překvapit. Hra je nyní ve vývoji asi osmnáct měsíců, což není u kvalitního titulu nijak moc. Mají zhruba navržené prostředí, v některých místech se nejde dostat dál a hlavní hrdina je zatím také na houbách. V této hře bude také možnost hrát ji ve více lidech. Dokonce hodně zajímavým způsobem. Jedna část multiplayeru bude klasika, kdy se pobijete s kamarády a hotovo. Ta druhé část je potom o hraní v kooperativním modu. Tady autoři soudí, že je nesmysl do her komponovat coop pro celý příběh, jelikož pro déle trvající hry asi sotva seženete kamaráda, který si udělá čas stejně jako vy. Díky tomu vám bude nápomocen váš vlastní charakter ze singlu, jenž vás bude provázet coopem. Pokud se k vám přidá živý kamarád, tím lépe a můžete si zahrát mise společně.

Prostředí ve hře vám přeci jen možná bude trochu povědomé, jelikož se jedná o zbytky Země. Ona kometa, jenž zničí většinu života je opravdu reálnou hrozbou pro naši planetu a proletí kolem nás v roce 2029. Do tohoto data snad autoři stihnout vydat i svou hru, protože datum vydání je zatím námi velice neoblíbené „až to bude hotové". Zatím nejbližší termín vydání zazněl na Vánoce 2009. Samozřejmě autoři mají hodně času pohrát si se vším v této hře a navíc v této době budou počítače opět někde jinde než jsou dnes. Můžeme se tedy těšit a tiše vyčkávat, co nám jedna z legendárních vývojových laboratoří na hry připraví tentokrát.

 

 

 

    

 

 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář